Untuk Nasi
- 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
 - 3 ulas bawang putih
 - satu btg kayu manis
 - 4 biji buah pelaga
 - 2 kuntum bunga lawang
 - sedikit butter
 - garam
 - kiub pati ayam/daging
 - 6 cawan air rebusan ayam
 
- Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
 - Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
 - Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
 - Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.
 
- Untuk Ayam
 - 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
 - ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
 - ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
 - 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
 - 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
 - 1 sudu besar Serbuk Kunyit
 - ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
 - 3 ulas Bawang Putih
 - 1cm Halia
 - Sedikit Air
 - 1 sudu kecil Garam
 - Minyak masak untuk menggoreng.
 
- Untuk Ayam Penyet
 - Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
 - Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
 - (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kak rose goreng tempe dengan garam kunyit je. .
 - Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.(uwaaaa... kak rose udah lupa sama step yg ini... togel je jadinya ayam tu!
 - Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
 
 dayang pengiring nasi ayam penyet... timun dan cherry tomatoes
 tempe dan tauhu jugak...
seadanya... 





Sedap nyaaa......Baru tau nasi tu bukan nasi putih biasa 😅
ReplyDelete