Friday, October 13, 2017

Pengat nangka bersagu

 pengat nangka bersagu ni buat petang semalam... ni sebab kes terbeli nangka yang 1/4 buah kot, besar potongannya dan isi nya jugak banyakkk... puas dah makan berdua jer, tapi masih berbaki lagi... tu yang datang idea nak buat pengat ni.. kebetulan kelapa fresh pun ada... jadilah untuk menu minum petang semalam... walaupun ada santan kotak, tapi kak rose lebih suka kalau guna santan yang baru perah, lagi fresh dan manis rasanya... dan sangat lah lemaknya.... bila makan baru teringat dah dekat sebulan kot tak berbrisk walk pepagi... huhu. seminggu ni asik hujan jer pagi hari... jadilah alasan untuk tidak mulakan brisk walk tu! nampaknya minggu depan kena paksa diri nih!


resepi pengat nangka simple kak rose.... tak de sukanatn yang exact, jadi agak2 jer la ya...

sagu biji... dimasak hingga jernih dan bilas, toskan
nangka secukupnya- kak rose suka kalau lebihkan nangka tu
santan fresh
gula putih
daun pandan
sedikit garam

Cara:
panaskan santan bersama gula, sedikit garam dan daun pandan yang disimpul hingga mendidih.
masukkan sagu yang dah ditoskan tadi, biarkan mendidih sekali lagi.
perasakan gula dan garamnya.
sentiasa dikacau dan matikan api.
masukkan nangka yang dah dipotong halus tadi - kak rose suka nangka yang masih crunchy dalam pengat ni.
sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment