Bila dah sekali rasa memang nak lagi dan lagi dan lagi... cam tu lah dengan resepi mee udang ni. berkali kali dah kak rose buat dengan resepi ni. dah pernah cuba buat mee udang dengan resepi yang lain tapi tak dapat memenuhi citarasa anak tekak ni.. ya lah memasing punya citarasa kan. kadang tu pada kita dah sangat ummphhh tapi tidak buat yang lain... so, ikutlah citarasa memasing... resepi asal dari Ros jintanmanis yang nun jauh berada dinegara matahari terbit tu.... mekasih ya Ros kongsikan resepi yang sangat kena dengan tekak kak rose ni. kali ni kak rose tak guna spaghetti tapi mee kuning tu. tapi kak rose lebih prefer dengan spaghetti to go with this mee udang's gravy  yang sedap ni.
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna mee kuning)
6 ekor udang harimau saiz besar 
2  sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2  biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu  besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan (kak rose gantikan dengan fish kek, itu jer yg ada stok!)
1 cawan santan pekat
1  cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus (kak rose gantikan dengan daun sawi)
 2  biji telur rebus
sedikit tauge, buangkan ekornya
bawang goreng
Caranya
1.  Blender bawang  besar dan bawang putih, kemudian panaskan
 minyak dan   masukkan cili  kisar dan bawang yang telar diblender tadi,
 pastikan cili  betul-betul  garing, kemudian cedok sedikit minyak cili 
tadi lebih  kurang 2 sudu  besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang  kering.
2.
  sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit  udang untuk 
dijadikan  stok, setelah air stok udang mendidih masukkan  isi udang dan
 rebus  hingga udang masak,  isi udang ditos dan ketepikan. (kak rose tak ikiut yg ni, tp terus masuk udang dalam kuah... kira malas la dah tu!)
3.  
Setelah  bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah 
 mendidih  baru masukkan air dan fish ball dan udang. sesuaikan rasa, masukkan  
garam. masak  hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat,  
agak-agak je.
4. Celurkan mee kuning dengan air panas, sekejap jer dan toskan.
5. Celur daun sawi dan rebus telur,  setelah semua bahan sedia, cara penyediaan,  
letakkan spagetti dahulu di  dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan  
kuah, atur udang, sawi,  telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur  
sedikit bawang goreng sebagai  hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki  
minyak lada yang di cedok tadi,  curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi
  warna kuah, sedia untuk  dihidangkan, anda pasti menggemarinya. 


tgk gambar pun menggoda:)
ReplyDelete