lama sangat rasanya tak masak dan makan cendawan kukur ni... kebetulan masa kak rose nak balik kampung minggu lepas dan tersinggah kat pasar malam di yong peng, tersangatlah banyaknya gerai2 yang jual sayur2 kampung... rasa macam nak beli semuanya... nak beli tu boleh jer tapi kerajinan nak memasak tu selalunya yang jarang nak datang! jadi camno tu? so kak rose beli cendawan kukur ni... semangkuk 5 hengget, tapi bila dah siang dan buang pangkal yang lekat kat pokok tu, seciput jer dapatnya... cukuplah untuk kak rose makan sorang, yang lain tu memang tidaklah nak makan cendawan cam ni... takut mabuk katanya!
dan kak rose masak lemak putih jer campur dengan tempe, potongkan cili merah dan hijau, sedikit bawang merah dan perasakan dengan garam dan sedikit gula... sedaplah pada tekak kak rose... kalau nak pedas boleh lah ditambahkan dengan cili api kan...
nnti nak wat la...nak kena cari cendawan ni..
ReplyDelete