buat lagi... kali ni untuk bawak balik kampung lak...memang lembab dan sangat moist kek marble ni.. meh tengok resepinya.... mekasih sifu masak2 yang kongsikan resepinya ya. boleh lah mencuba untuk hidangan keluarga pulak nanti kan...
Bahan-bahan:
 
250 gm buttter - kak rose guna Buttercup
250 gm tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder
220 gm gula kaster
4 biji telor gred A
1 tbs ovelette
1 tbs esen vanilla
2 tbs susu segar - saya bancuhkan 1 sdm susu tepung dengan sedikit air suam dan guna 4 sdb 
1 tbs choc emulco
1 sudu besar serbuk koko -  saya guna 2 sdb dan bancuh dengan sedikit air panas 
Cara-cara:
1.Putar butter dan gula hingga kembang,masukkan esen vanila dan ovellate putar lagi.
2.Masukkan telur satu 
persatu sambil terus diputar sampai kembang.Masukkan tepung sedikit demi
 sedikit,selang seli dengan susu segar,putar sampai adunan semua sebati.
3.Bahagikan kepada dua 
bahagian.Masukkan satu bahagian dengan warna pink(saya tak buat sebab 
gunakan warna asal)Manakala untuk bahagian coklat masukkan emulco dan 
serbuk koko (saya cuma masukkan serbuk koko yang dibancuh dengan sedikit
 air panas).
4.Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser butter secara berselang-seli sehingga selesai.
5.Bakar selama 45 minit 
atau sehingga masak bergantung pada oven.Bila masak,terus keluarkan dari
 oven untuk mengekalkan kelembapannya.


No comments:
Post a Comment