Saturday, August 19, 2017

Roti jala

 lama tak menjala, dan bila ada lebihan kuah kari dari lauk makan tengahari, petang nya merajinkan diri buat roti jala ni... kira two in one gitu... tak perlu lah nak masak kuah kari lagi kan... tapi kali ni kak rose ada buat jugak kuah manis dari durain yang kak rose beli, tapi kurang manis.. hampeh sungguh kan. so kita buatkan dia untuk kuah roti jala ni... tambah gula dan santan, memang lemak kaw kaw punya.... makan sampai kering piring kuah durian! pilih yang mana suka, kuah manis atau yang masin... tapi kak rose suka dua2 dan makan baaaaanyakkkk...

 resepi keeper roti jala dari Azie Kitchen kak rose kongsikan kat sini sekali lagi ya... memang lembut walaupun dah sejuk... jom tengok resepinya..

Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
 
Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak

No comments:

Post a Comment