Thursday, August 31, 2017

Gulai tolo yang hancusss!



beria nak buat masak lomat telo itik ni, tap dek tak sabar nak kacau gulai tu  habis semua telo hancur bersepai.... nampak sangat lah tak cantik tapi bila makan dengan ikan masin goreng, boleh bertambah2 nasik dibuatnya... memang kalau ada masak lemak kak rose suka sangat gandingkan dengan ikan masin dan bertambah2lah lemak nak menepek kan...lain kali kena belajar lebih bersabar kot!

resepi nya kak rose tepek kat sini ya...

bahan2

6 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah (kak rose guna 1 kotak santan kara+air)
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa

bahan2 ditumbuk lumat:

10 biji cili api- kak rose guna 3 biji jer.
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnya

cara memasak:


1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan mendidih .

2. Pecahkan sebiji2 telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam periuk sebiji2 jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk. selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan2... jika telur dah keras boleh kacau perlahan2 dan pastikan telor tidak melekat didasar periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam kan api dapur.

No comments:

Post a Comment