Tuesday, July 4, 2017
Kek marble lembab
Alhamdulillah, sesuai dengan namanya, memang sangat moist, lembab n lembut!... sbb tak sabar nak merasa, kak rose potong masa masih hangat2 tu... memang moist sangat... ada pernah cuba sebelum ni, tapi tak dapat menepati citarasa tekak ni. tapi yang ni boleh jadi keeper recipe, sedap n moist sesangat! banyak cari resepi dan cik google bawak kak rose kat blog MamaMia Kitchen ni yang resepi asalnya dari Azie Kitchen... mekasih kongsikan ya dan kak rose banyak ikut yang olahan dari MamaMia Kitchen ni.
Bahan-bahan:
250 gm buttter - kak rose guna Buttercup
250 gm tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder
220 gm gula kaster
4 biji telor gred A
1 tbs ovelette
1 tbs esen vanilla
2 tbs susu segar - saya bancuhkan 1 sdm susu tepung dengan sedikit air suam dan guna 4 sdb
1 tbs choc emulco
1 sudu besar serbuk koko - saya guna 2 sdb dan bancuh dengan sedikit air panas
Cara-cara:
1.Putar butter dan gula hingga kembang,masukkan esen vanila dan ovellate putar lagi.
2.Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar sampai kembang.Masukkan tepung sedikit demi sedikit,selang seli dengan susu segar,putar sampai adunan semua sebati.
3.Bahagikan kepada dua bahagian.Masukkan satu bahagian dengan warna pink(saya tak buat sebab gunakan warna asal)Manakala untuk bahagian coklat masukkan emulco dan serbuk koko (saya cuma masukkan serbuk koko yang dibancuh dengan sedikit air panas).
4.Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser butter secara berselang-seli sehingga selesai.
5.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak bergantung pada oven.Bila masak,terus keluarkan dari oven untuk mengekalkan kelembapannya.
Boleh try nanti
ReplyDeleteartikelnya sangat menarik kawan.. http://idblackwalet.com
ReplyDelete2 tbs susu segar - saya bancuhkan 1 sdm susu tepung dengan sedikit air suam dan guna 4 sdb
ReplyDeleteSalam kak rose, "guna 4 sdb tu utk air suam ke ?
Tks kak Zainab kl