Bahan-bahan
- 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
 - 3 cawan air
 - 1 1/4 cawan tepung gandum
 - Garam secukup rasa
 - 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
 - Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah
 
- Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
 - Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
 - Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba.
 


No comments:
Post a Comment