Sunday, July 16, 2017

Burung puyuh ungkep

 Asalamualaikum dan selamat berhujung minggu buat kawan2 semua... masih sibuk memenuhi undangan open house dari kawan dan jiran? apa pun raya kan sebulan... hihi... buat kak rose tek de la raya sangat, cuma berulang ke kampung emak dan mil... dengan jarak yang jauh pasti memenatkan dan memakan masa... tapi itulah emak kita, bagaimana payah pun, Insya Allah dipermudahkan perjalanan berkat doa dari orang yang kita sayang kan. Alhamdulillah. dan puyuh ungkep ni adik masak masa kak rose kat kampung minggu lepas tu... kak rose bukan lah suka sangat dengan masakan burung puyuh ni, tapi bila sekali merasa, 2 ekor pun macam tak cukup...

memula tu masak cuma enam ekor untuk kami bertiga, bila dah rasa sedap... kena lah masak lagi sekali... haha sudahnya satu kuali terus masak burung puyuh ungkep ni... meratah jer kami adik beradik. terima kasih pada adik yang tolong masakkan puyuh sedap ni.. makan sambil meratah bersama nasi jer, tanpa additional sayur n lauk lain dah!

dan kata adik dia cuma guna bahan yang paling minima jer... dan sukatan pun main taruk jer... so pandai-pandai lah agak-agak kuantitinya ya..hehe... kami memang tak suka pedas, so cili pun tak letak...

  1. Bawang merah, bawang putih, serai, halia, lengkuas, kunyit di blend sekali.
  2. Tumis bahan-bahan yang di blend tadi sampai pecah minyak.
  3. Masukkan puyuh
  4. Masukkan sedikit air untuk puyuh tu empuk
  5. Masukkan gula melaka dan asam keping.
  6. Garam secukup rasa.
  7. Biarkan dengan api perlahan, kacau sekali-sekali sampai puyuh empuk.

1 comment:

  1. Masak ungkep memang sedap. Selalu makan di rumah mak mertua

    Masakan orang jawa kan

    ReplyDelete