sambal tumis ikan bilis yang tak payah goreng macam ni memang kegemaran en. asben... since dia suka nak makan, maka tukang masak pun rajin lah nak membuatnya... tapi tukang masak ni memang allergic sangat to ikan bilis, jadinya buat pun sikit jer, cukuplah untuk dua kali hidang... maklumlah sorang jer yang nak makan... kak rose punya sambal tak de ikan bilis tapi tambah bawang besar banyak2 dan kurang pedas... barulah boleh menikmatinya dengan aman! jom cekitout resepi sambal tumis ni..
Bahan-bahan
1 cawan ikan bilis
10 biji cili kering, dikisar - ikut la kepedasan memasing ya...
2 ulas bawang putih, tumbuk
1/2 cawan air
2 sdb air asam jawa
1 biji bawang besar, potong bulat
1 kiub pati ikan bilis
2 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara Membuat
Tumis bahan blender hingga garing. Masukkan air asam jawa dan kiub pati ikan bilis.
Kacau hingga wangi.
Masukkan gula, garam, bawang besar. Kacau sebentar.
Kemudian masukkan ikan bilis dan setengah cawan air dan masak sehingga mendidih dan pekat.
Boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak.
Sedapnyaaaa feveret saya nih.....
ReplyDeleteSDama lar....atie pon tak bape suka ikan bilis tu digoreng..hehe
ReplyDeleteDulu isteri saya selalu masak sambal tumis ikan bilis tanpa menggoreng ikan bilis memang sedap habis..saya memang suka amat... tetapi semenjak ketiadaan beliau..saya selalu teringat sambal tumis ikan bilis beliau..telah cuba beberapa kali masak tetapi tidak dapat masakan sesedap masakan beliau..harapan saya kali ini resipi ini akan dapat menamatkan pencarian saya dan ianya sesedap masakan isteri tersayang yang amat saya rindui... Kisah kami Hanya tinggal KENANGAN yang INDAH.
ReplyDelete