Tuesday, May 16, 2017

Kuih sagu kukus

 lama teringin nak makan kuih sagu kukus ni... ari tu buat tapi makan dengan santan macam sagu gula melaka tu... kali ni makan gaul dengan kelapa pulak... orang panggil kuih bronok, tapi pada kak rose ianya adalah kuih sagu... cuma masak nya kali ni ditambah dengan mengukusnya... tambah cantik kejadiannya, tanpa ada biji putih sagu yang kelihatan..

 jom tengok resepi yang dikongsikan oleh Mamakastam@Myr... mudah dan murah belanja kuih ni. boleh buat untuk bukak puasa nanti..

Bahan-bahan

  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air - (kak rose guna 2 3/4 cawan air jer)
  • 3/4 gelas gula pasir - (a bit too sweet for me, len kali kena kurangkan sket)
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose
 Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 " (kak rose guna acuan kecik2 comel ni)
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
makan sejuk2 dan gaul dengan kelapa parut putih memang nyaman sehhhh

3 comments: