lauk favorite ever n ever... kalau beli ikan siakap ini lah menu yang terbayang dikepala... actually kak rose suka jugak kalau dikukus tu... tapi tukang makan dalam rumah ni prefer yang macam ni, so tukang masak ikutkan je la... dan tukang masak akan sangat suka hati kalau masakkannya tu habis dinikmati ahli keluarga... serupa dengan ikan ni... untuk anak bujang dan sorang kawannya, sudahnya tinggal tulang, kepala dan ekor jer... Alhamdulillah, happy sangat tukang masak ni.
resepinya...
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar. Lumur garam dan kunyit.
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air
Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5.
Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan
mesra.Masukkan garam dan gula. masakkan juga bahan2 untuk kaler2 tadi
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi
sedapnyer...
ReplyDelete