memula tu sediakan intinya, kalau ada inti karipap yang baki2 tu boleh jer nak guna...ikut tekak sendiri la kan... kak rose guna resepi ni untuk intinya..
Bahan-bahan
- 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup (kak rose guna batang celery)
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
tak sabar nak makan punya pasal, guna api yang sedikit beso sbb nak cepat masak... sudahnya hangittt kulit murtabak kak rose tu... huhu... hangus pun hanguslah, tapi tetap sedap dimakan bersama bawang cuka tu... resepi bawang cuka kak rose... bawang+sedikit cuka+gula+garam+pewarnamerah... tak de sukatan, so pandai2 lah adjust untuk nak sedap ditekak sendiri...
Assalam Kak Rose
ReplyDeleteTerkenang murtabak kat pasar malam belah2 utara sana
sy kalau mkn murtabak, mesti nak kuah bawang mcm ni
sejak diperkenalkan hsbnd
dulu2 tak pandai jugak
lama2 serasi, hehehe
wow menarik..
ReplyDeleteSK, kak rose pun tak pernah suka nak makan dengan bawang ni... tapi sekali try, tersedap pulak...hihi
ReplyDeleteadda, simple dan sedap tau... tak susah2 nak tebar tepung buat kulit nya!
ReplyDelete