Friday, April 21, 2017

Meatball a la ikea

 tak dapat makan yang ikea punya kita buat sendiri jer... dan meatball tu pun kak rose buat from stratch... konon2 rajin la... sbb dah beli daging kisar sampai 4 ketul, so kena la merajinkan diri buatnya... resepi homemade meatball tu kak rose pernah kongsikan kat sini dulu... so sapa2 yang nak try tu boleh lah tengok kat link yang kak rose dah bagi tu ya...

dan ini lah konon2 meatball ala ikea kak rose dengan apa yang ada dalam peti sejuk je ... carrot dan holland peas pun jadi la untuk nak digandingkan dengan meat ball ni... tak lupa fries ready made, just gorengkan jer... dan gravy tu memang kena buat sendir jugak la kan... meh kak rose kongsikan resepinya...

resepi untuk kuahnya.

2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam

1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging


Cara penyediannya
1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3-  Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 


Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5-  Kacau sebati. Tutup api, blend gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball. yummy!

No comments:

Post a Comment