setengah kilo daging dengan sebiji kelapa parut yang kak rose perah santan sendiri... lebih suka dengan santan fresh macam ni... terasa lebih sedap pada kak rose la...
Bahan-Bahan
½ kg daging batang pinang (kak rose guna daging yg biasa jer)
2 batang serai
20 biji cili padi (kak rose bubuh sikit jer... ikut le kepedasan memasing ya!)
3 biji ubi kentang
½ inci kunyit hidup
2 atau 1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 helai daun kunyit (tak bubuh lak!!!)
sedikit garam
½ cawan air
sekeping asam
fresh iceberg lettuce n timun.. potongkan cili merah, siap!
Cara-Cara
1. Blend cili api,kunyit hidup sehingga halus. (kak rose tumbuk je, lagi sedap tau)
2.
Kemudian masukkan bahan yang telah di blend, serai yg telah
dititik(ditumbuk sedikit)kedalam periuk. Masukkan daging dan tambah
sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah empuk masukkan santan
cair dan air tadi dan juga asam keping. Kemudian maskukan ubi kentang dan daun kunyit.
4. Apabila ubi kentang telah empuk, masukkan santan pekat dan garam.Tutup api.
Cadangan Hidangan:
Jika hendak pedas dan lebih kick, tambah lebih cili api.
Ini adalah resepi original negeri sembilan. Kalau tak nk guna ubi kentang boleh guna belimbing buluh.
Boleh juga kalau nk guna dg salai, tetapi kena letak belimbing buluh baru power.
dan ini lah yang menambah selera... ikan masin gelama goreng.
kombinasi lauk yang buat kami bertambah2 nasik... jahatkah ikan masin dan gulai tu????
sedapnyer....
ReplyDelete