Saturday, March 25, 2017

Ikan sadin masak asam

 ikan sadin masak asam yang sangat sedap... walaupun sangat simple, tapi dengan sampah sarap yang banyak tu menjadikan nya sangat sedap bila dinikmati dengan nasi panas2... tak perlu lauk lain dah, cuma kak rose potongkan timun jepun dan daun salad untuk digandingkan dengan ikan ni... pun boleh makan nasi bertambah2... tak perlu lauk2 yang gedabom pun jadi kan!

resepi simple...

3 ekor ikan sadin
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
sedikit halia
1 cawan air asam jawa
2 biji cili api, dipotong
garam dan gula secukup rasa


ikan sadin dibersihkan, gaul dengan garam dan kunyit, goreng dan ketepikan..
untuk kuah, tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi
masukkan cili api dan  masukkan air asam... agak2 jer air asam tu, biar jangan masam sangat
didihkan... dan perasakan garam gulanya.
masukkan ikan goreng tadi, kacau2 sekejap dan siappp.
Bahan : 4 ekor ikan kembung - ikan lain pun sedap juga 1 biji bawang besar - dihiris2 2 ulas bawang putih - dihiris2 1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2 1 cawan air asam jawa sedikit garam dan gula secukup rasa sedikit kiub ikan bilis sedikit lada hitam yang ditumbuk Cara memasak : Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan. Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan seketika dan boleh diangkat. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Bahan : 4 ekor ikan kembung - ikan lain pun sedap juga 1 biji bawang besar - dihiris2 2 ulas bawang putih - dihiris2 1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2 1 cawan air asam jawa sedikit garam dan gula secukup rasa sedikit kiub ikan bilis sedikit lada hitam yang ditumbuk Cara memasak : Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan. Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan seketika dan boleh diangkat. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Bahan : 4 ekor ikan kembung - ikan lain pun sedap juga 1 biji bawang besar - dihiris2 2 ulas bawang putih - dihiris2 1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2 1 cawan air asam jawa sedikit garam dan gula secukup rasa sedikit kiub ikan bilis sedikit lada hitam yang ditumbuk Cara memasak : Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan. Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan seketika dan boleh diangkat. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

No comments:

Post a Comment