resepi bubur candil...
bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat. Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat.
Kakrose dah ambil oder untuk raya ke..
ReplyDeleteHendak juga rasa tart kerang tu..
salams kak rose
ReplyDeletetergoda dengan tart shell
ada open order ka?
Yati, ala buat sikit2 jer... klu nak rasa boleh jer kak rose buatkan...
ReplyDeleteAmiizaa, nak oder? boleh jer...
ReplyDeletenampak sedap.petang nanti nak cuba buatlah. blog saya http://cararesepi.blogspot.my/
ReplyDelete