Tuesday, December 20, 2016

Udang goreng kunyit

 lauk yang cuma tinggal gambar jer ni... udang goreng kunyit ni kak rose masak sebelum balik kampung mengejut bila dapat berita emak sakit. nak makan pun rasa macam tak sempat dah... terus pack segala kain baju, nasi dan lauk yang dah siap masak ni.... dan cuma dapat menikmatinya setelah travel sejauh almost 600km di hentian yong peng... jauh lauk udang goreng kunyit ni berjalan kan... masa berhenti kat rnr dengkil untuk maghrib pun masih tak terasa nak makan... cuma ingat dalam kepala nak cepat sampai jer... begitulah kalau dah duduk berjauhan dengan emak ayah kan....

resepi simple udang goreng kunyit..

Bahan-Bahan
 Udang secukupnya
1 biji cili merah dan hijau*
1 biji bawang holland
sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
 
Cara-Cara
1. Perapkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. goreng sekejap dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang dan cili merah hingga layu.
3. Masukkan udang tadi. perasakan garamnya
4. Gaul rata dan angkat.
5. Sedia dihidangkan.

3 comments:

  1. Udang ni masak apa pun sedap.
    Lagi2 yang dh siap buang kulit, tinggal ngap aje.

    ReplyDelete
  2. Sure sedap ni. Saya tertarik dengan cili padi yang kecik2 tu.

    ReplyDelete
  3. Salam semua saya syor kan kalau kena kencing manis yg tinggi atau kaki luka berair nak kena potong akibat kencing manis cuba wasap atau call saya En Mohd Zuhairi bin Noordin 0174687570 Insya Allah harga mampu milik kita bagi gula turun dan luka tu akan cepat kering balik dan baik dalam tempoh kurang pada seminggu saja..Insya Allah berkesan dan jika ada pesakit yang kencing manis tinggi yang tidak ada luka pun kita akan turun kan gula bagi terkawal sama

    jom kita rawat kan dengan minuman herba ladang dan herba hutan (JAMINAN RASA TIDAK PAHIT)

    jom kita sebarkan bantu pesakit kencing manis kronik

    ReplyDelete