meh kak rose kongsikan resepinya, mekasih ya Maz... mintak izin nak tepek kat sini.
PICHI PICHI (KAMOTENG KAHOY)
by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 300g ubu kayu (timbang yg dah dikupas kulit) - dipotong kecil dan buang uratnya
- 1/2 cawan air - untuk kisar ubi
- 50ml santan cair
- 100g gula
- secubit garam
- sedikit pewarna hijau @ warna pilihan
- kelapa parut secukupnya+garam sikit
1. Kisar ubi kayu dengan air, kisar tu jangan terlalu lumat sangat, biar kasar-kasar sikit macam pasir halus gitu.
2. Tuang dalam penapis biar air sejat sikit, tak perlu tekan letak gitu je sekejap.
3. Satukan semua bahan lain kecuali kelapa parut dan kacau sebati.
4. Tuang dalam bekas yang disapu dengan sedikit minyak dan kukus selama 20-25 minit (balut tutup pengukus dengan tuala/kain).
5. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong dan golek dalam kelapa parut.
Kkruk krukkk lapar pulak perut ni...
ReplyDeleteAdda, kalau ade ubi boleh buat sarapan camni. Sedap, lemak manis ubinya.
ReplyDelete