BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hari, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun
(kak rose guna spiral pasta)
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus (x dek)
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus (guna 2 biji jer... pun dah pedas!)
Sos ikan secukup rasa (x suka...gantikan dengan garam jer)
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan ( x dak la)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan (x de la pulak!)
Minyak zaitun untuk menumis
sedikit brokoli
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
- Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan pasta, brokoli, gaul rata dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....
Emmmmm sedapnya kak rose.
ReplyDeleteMacam nak buat jer esok hehehhe..
Salam aidil adha kak rose