Friday, September 30, 2016

Serunding kelapa berdaging

 Sedapnya... sambil taip pun boleh telan ai lio tau.... since daging korban tak leh nak simpan lama, so meh la kita transformkan kepada serunding kelapa berdaging ni... first time buat ni, pernah buat serunding kelapa udang kering dan kalau daging pun tak campur dengan kelapa... so mencuba sesuatu yang ada kelainan... memang sedap sangat makan dengan pulut kukus yang lemak masin tu...heaven sangat. kalau makan dengan lemang atau pun nasi impit pun sedap jugak kan...

 resepinya kak rose amik dari blog tiffinbiru, mekasih ya Mat kongsikan resepinya.... mohon izin nak tepek kat sini untuk rujukan dimasa akan datang kalau ada kerajinan nak buat lagi.

Bahan-Bahannya :-)
2 cawan kelapa parut putih , pilih kelapa sedikit muda
200 g daging kisar
2 helai daun limau purut
2 camca besar cili kisar
3/4 cawan pati santan
Garam dan gula secukup rasa
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm lengkuas*
1/2 cm halia*
3 batang serai, dihiris*(*dikisar bersama 1 cawan pati santan tadi)

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar bersama cili kisar hingga terbit minyak dan wangi. Tambah sedikit garam dan gula (gula kena lebih sikit anggaran 2 camca besar). Kacau rata dan masukkan daging kisar, tambah sedikit air jika perlu.
  2. Kacau rata daging dan masak hingga lembut. Tambah kelapa parut dan gaul rata. Kecilkan api dan masak hingga serunding kering tapi masih lembap. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan masak sebentar lagi.
  3. Angkat dan boleh dihidangkan bersama ketupat atau apa2 saja yang diingini....

1 comment: