Bahan bahan
3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit,
bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka
lebih manis 1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji -
rendam terlebih dahulu
Bahan bahan
3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Cara cara
1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke
dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan
tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan
seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.
Assalam..
ReplyDeletesedapnyer kak...
buh plak lam peti ais..pastu makan sejuk2 di hari yg panas nih..
perghh!! nikmat tak terhingga..hhiihii
Pengat ubi memang sedap.
ReplyDelete