resepi yang dikongsikan di wall fb, kak rose tepek kat sini lak ya... terima kasih dengan tips nya sekali ya.
Bahan2
bahan Ayak:
120gm tpg gandum
1/4 sudu kecil baking powder
(B)
4 biji telur gred A
1/2 sudu kecil esen ros
90gm gula kastor
1/2 sudu kecil ovalette -
(c)
Minyak secukup nya
dan pandan di simpul untuk dijadika berus
Cara membuatnya:
Beat telor dan gula+ ovallette hingga putih berkrim gebu
add esen ros
once dah putih gebu dengan menggunakan spatula kaup balik kan tepung dlm adunan hingga all combine.
Cara membakar:
Panaskan oven
selama 15 minit, api atas bawah. Suhu 160°C, masukkan loyang acuan dalam oven
dan bila cukup panas keluarkan dan sapu minyak, terus tuang adunan penuh acuan
baru nanti akan naik cantik
Masak lebih
kurang 20 hingga 25 minit, bergantung pada jenis oven dan kerangupan yang
diinginkan..
Once dah masak,
cucuk dengan lidi sate untuk keluarkan bahulu dan ulang proses sapu minyak pada
acuan sebelum masukkan adunan seterusnya.
Tips:
Pastikan loyang
acuan cukup panas sebelum digunakan
Untuk menjaga loyang bahulu, sebelum digunakan rendam loyang
bersama ½ cawan cuka+air – rendam tenggelam semalaman, then bilas bersih n
ready to be used. Ini untuk mengelakkan bahulu melekat kat loyang.
sedapnya...
ReplyDeletebaru2 ni saya tambah tepung jagung dlm adunan baulu... jd gebuz halus gitu.. sedap
Mila, mekasih for the tips... next time kalau rajin nak buat lagi boleh tambah tepung jagung bagi gebusss gitu!
ReplyDeletesalam kenal kak rose.. saya pun buat bahulu jugak hari ni..:)
ReplyDelete