Thursday, September 8, 2016

Apam balik mini inti kastad

 Apam balik mini yang comel comel ni dah buat minggu lepas lagi...tapi nak jugak kongsikan kat sini untuk kenangan dan rujukan dikemudian nanti.... kalau rajin boleh buat lagi kan... yang ni kak rose guna pan leper jer, jadi saiz apam ni pun berbagai2 lah... besar kecik dan bila isi inti pulak jadi gemuk kurus pun ada... kita yang buat diakan... suka suki je la... tapi guna resepi ni inti dia a bit keras dohnya bila dah sejuk, jadi bila masukkan intik dia tak kemas duk dalam tu... tapi memang sedap lah, tak la lembik sangat, cuma rupanya a bit kurengggg... sesuai lah dengan kerja keras tangan kak rose ni kan..

meh kak rose kongsikan resepinya yang kak rose amik dari sini, mekasih ya..

Bahan untuk kulit:
1 cawan tepung naik sendiri ~ tepung gandum pun boleh
1 biji telur
1/4 cawan gula pasir
1/2 st soda bikarbonate
1/2 st baking powder ~ jika guna tepung gandum
3/4 cawan susu cair ~ air biasa pun boleh
sedikit pewarna kuning
sedikit margerin untuk mengoles  ~ jika guna kuali biasa
Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali margerin. Kacau rata.
2. Blender halus kemudian tapis.
3. Diamkan sebentar.
4. Panaskan kuali non stick . Ambil sedikit adunan, buat seperti kuih dadar, bila permukaan atas adunan dah kering, angkat.
5. Letak inti kastard diatas permukaan kulit, lipat dan siap dimakan. 


Bahan cream kastard:
1 sb tepung kastard 
1 sb tepung gandum
4 sb gula pasir
1 cawan susu cair
2 bj telur
sedikit pewarna kuning
1 sb  margerin
Cara:
1. Satukan semua bahan kecuali margerin, tapis.
2. Kacau atas api sederhana hingga likat kemudian baru masukkan margerin. Kacau sebentar kemudian tutup api.
3. Sejukkan sebentar. Kalau nak lagi sedap, sejukkan dlm peti ais.

No comments:

Post a Comment