Wednesday, August 3, 2016

Masak lemak petola

 dah lama tak makan sayur lemak cenggini... bila dapat petola yang fresh, maka teringin la nak sayur lemak lawan kan dengan ikan gelama masin... slurpppp.... sedapnya. tak payah lauk lain dah, ni pun boleh bertambah nasik!

 BAHAN-BAHAN :


1 biji buah petola
1 peket suuhun
1 sudu kecil udang kering
2 biji bawang merah
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Cili merah
Sedikit air

BAHAN-BAHAN : 2 biji buah petola 2 peket campuran suuhun/fucuk 1 genggam ikan bilis atau udang kering 2 biji bawang merah 1 ulas bawang putih 2 cawan santan pekat Garam secukup rasa Sedikit air

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ


CARA MEMASAK :

Bersihkan buah petola dan buang kulit yang keras , kemudian potong kecil-kecil .
Rendam semua suuhun hingga lembut
Tumbuk semua bawang dengan udang kering
Masukkan semua santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan didihkan di atas api sampai kuah masak .
Kemudian masukkan sayur petola dan cili merah tadi dan kacau jika kuah agak pekat bolehlah di tambah sedikit air .
Masukkan garam kacau sampai sampai sayur petola agak layu , kemudian masukkan suuhun , kacau lagi sampai la sayur petola ini masak.

No comments:

Post a Comment