memang resepi pun cilok dari Ninie, yang banyak memasak style nogori semilan tu... dan kak ni pernah duduk dengan kakak angkat yang berasal dari negeri sembilan, jadi memang terikut2 cara masak derang ni.... terima kasih Kak Jam yang banyak perkenalkan tentang masakkan ns... dan salah satunya lomak tolo itik ni la... sodap ya amat!
bahan2
6 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
kacang panjang - yg ni kak rose tambah
bahan2 ditumbuk lumat:
10 biji cili api- kak rose guna 4 biji jer.
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnyacara memasak:
1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat
bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk
bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan
mendidih .
2.
Pecahkan sebiji2 telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam
periuk sebiji2 jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk.
selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan2... jika telur
dah keras boleh kacau perlahan2 dan pastikan telor tidak melekat didasar
periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam
kan api dapur.
salam kenal...
ReplyDeletealahai... sedapnya masal lemak telur itik... saya sgt suka menu ni...
Sedapnya...
ReplyDeleteSodapnye.
ReplyDeleteKalau boleh telur setengah masak aje.
Ratah Xingat nasi.
x pernah masak tp kalau g rumah orang.. makan ajer..
ReplyDelete