Wednesday, June 8, 2016

Masak lemak ciliapi cendawan tiram+ayam


 
 tu diah.... bapak main panjang nama menu kak rose ni kan... lauk untuk iftar semalam digandingkan pulak dengan ikan kurau masin goreng dan jugak udang goreng salut tepung bestari yang pedas berasap... memang ngam sangat masak lomak dan ikan masin... nasik bertambah2 tapi nasib baik jer tak mengantuk masa terawih... pertama kali buat cendawan masak cam ni, suspen jugak camnerlah rasanya nanti kan.... luckily turn out sangat sedap, Alhamdulillah..


resepinya kak rose godek dari sini.... dan kak rose kongsikan kat sini pulak ya.. boleh la kawan2 nak mencuba untuk menu berbuka nanti...

Bahan:
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh dan tos) (kak rose guna fillet ayam)
300ml santan + 100ml air*
100ml santan pekat* (saya guna santan kotak je)
5 helai daun limau purut (hiris halus) (kak rose gantikan dengan daun kunyit)
250g cendawan tiram (basuh, tos dan belah dua)
2 keping asam keping
5-8 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup (boleh ganti dengan 1 tbsp kunyit serbuk)
garam

Cara:
1. Tumbuk kunyit hidup, cili api & 1 tsp garam sampai lumat biji cili.
2. Masukkan bahan tumbuk dan ayam ke dalam periuk dan jerang seketika dalam 3 minit. Jangan risau ayam tak hangus sebab air ayam akan keluar.
3. Masukkan santan + air, asam keping dan daun limau purut. Tambah garam 1/2 tsp lagi.
4. Kacau sentiasa agar tidak naik minyak.
5. Bila mendidih, masukkan cendawan tiram dan santan.
6. Jerangkan sehingga betul-betul mendidih dan hidangkan.

1 comment:

  1. macam menarik kombinasi ni kak ros. boleh la cuba nnt kalau dah kering idea nak masak

    ReplyDelete