masak lah yang kita termampu... dan kuey teow kungfu ni ialah juadah 2 hari lepas... resepinya kak rose cnp dari Sham, terima kasih ya.. tp kak rose lupa bubuh telo dalam kuah tu walaupun dah siap pecah telo tu, letak atas dapo sebelah kuali masak tu.... maklumlah masak kuah pun dah hampir sangat wakty berbuka, kalut lah jadinya. bila dah tuang dalam pinggan, eh!!! cair jer kuah tu... lantok le... sendiri jugak yang nak makan.... baut satu portion jer pun.
Bahan:
secekak kuey teow
sebiji telo
sedikit garam n lada sulah
seulas bawang putih
cili api (kalau nak pedas la kan...)
sedikit udang
sayur sawi, carrot dan putik jagung
sedikit tepung jagung (optional)
cara2
goreng kuey teow yang telah digaul dengan telor dan sedikit garam dan lada sulah.... api kena kuat baru jadi cantik macam kat kedai tu ya...
untuk kuahnya..
Untuk kuah pulak..
-
tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas).
- dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.
-
later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. Pecahkan sebijik telur
and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.
- untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.
- lastly.. adjust la garam and whatsnot.
sedapnyer...
perghhh.. berkungfu kak rose puasa2 ni yek
ReplyDelete