apa pun menu berbuka kena jugak sediakan... sbb kalau membeli tu memang susah sangat nak seperti yang kita inginkan... so the best buat sendiri jer kan... seadanya saja lah. bubur candil untuk berbuka dan sup ayam+cendawan dan ayam sambal untuk lauk makan nasik... cukuplah untuk kami..
resepi bubur candil...
bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
- kak rose tambahkan sagu biji
sup cendawan sempoi2 untuk layan anak tekak yang sangat perit...
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat. Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat.
Wah! gambar makin mantap!
ReplyDeleteadda... gambar guna phone ayam brand jer ni... hihi
ReplyDelete