Tuesday, March 15, 2016

Ubi ungkep

 Laaaaaaamanya tak dapat makan ubi ungkep ni.... rindu sangat dengan menu ni, maklumlah menu jawa yang sedap ni mana boleh tinggalkan.... dan bila g pasar hari tu ada terjumpa pulak ubi ni, walaupun tak berapa fresh tapi boleh la untuk melepaskan kerinduan pada menu jawa pebret nih. dan sangat puas hati dengan ubi yang tak berapa fresh, tapi sangat lembut n gebu bila dah masak... heavennya dapat makan... sepiring ni sekali ngadap jer sorang2...

 resepinya kak rose kopi dari blog Hana's family, mekasih ya....

Bahan-bahan
  • 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
  • 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
  • 3 biji bwg merah*Link
  • 3 ulas bwg putih*
  • segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
  • sedikit kunyit
  • garam secukup rasa.
  • Sedikit minyak untuk menumis
tapi kak rose tak de buat sampai 1kg ubi tu, sbb yang makan cuma kak rose sorang jer... so pepandai la nak agak banyak mana bahan nak bubuh.... anak kata macam zaman jepun jer kalau makan ubi cam ni.... dia tak tau betapa nikmatnya mama dapat makan ubi ungkep ni tau!

Cara-cara
  • Tumbuk bahan*.
  • Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
  • Masukan ubi dan gaul rata
  • Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
  • Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
  • Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
  • Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api

No comments:

Post a Comment