balik kampun hari tu mil bagi 2 ekor ketam yang beso2 ni.... udah le kak rose n anak pun tak leh nak makan ketam dan seafood yang seisi dengannya.... sudahnya jadila tukang kopek kulit untuk en asben makan. sungguh isteri mitali kan... dan ni resepi 3 rasa ni kak rose buat sama yang selalu masak ikan siakap tu... tukang makan kata ok je, kira ok la tu kan..
Bahan-bahan:-
2 ekor ketam- bersihkan, umur garam dan kunyit
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air
daun limau purut
Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ketam tadi dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5.
Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan
mesra.Masukkan garam dan gula. masakkan juga bahan2 untuk kaler2 tadi
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ketam tadi
Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.
ReplyDeleteAaron
aarongrey112 gmail.com
Whoaaaaa... nangiissss... tun allergik ketammm ,, uhuk uhuk
ReplyDelete