resepi cendol kak rose kongsikan kat sini ya..
Bahan-Bahan:
- 1 cawan tepung beras (kak rose guna tepung jagung)
- 3 cawan air
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau
- sedikit perisa pandan
- Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk / air paip. Ketepikan. (kak rose buh ketulan ais)
- Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
- Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
- Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
- Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
- Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
- Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.
sedapnya cendol kakrose nk buat tkdak acuan lah
ReplyDeleteNoor, kak rose guna senduk yg berlubang2 tu je...tak de acuan pun.
ReplyDeleteSaya suka resepi kak ros. terima kasih atas perkonsian ilmu yang kak ros ade. Saya akan gunakannya utk berniaga
ReplyDelete