Sunday, February 21, 2016

Lempeng pekak di pagi minggu

 Asalamualaikum dan selamat pagi minggu buat kawan2 semua... sarapan apa pagi ni agaknya ya? meh join kak rose makan lempeng pekak cicah dengan daging palembang yang beshhh ni... 2 keping lempeng pun rasa macam tak cukup jer... apa lagi dengan cicahnya tu...masa masak daging ni memang teringat nak makan dengan lempeng, nasib baik buat banyak dan boleh frozenkan, bila nak makan just reheat jer.... mudahkan kerja cam ni, tak yah nak masak berulang kali. resepi daging palembang ada kat sini ya...

kak rose kongsikan resepi lempeng pekak ni ya... usah ditanya kenapa pekak, dah memang pun tak de telinga, camner nak dengar kan... hihi. mekasih CMG kongsikan resepinya.

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh baking powder (optional) (kak rose x letak pun...)
1 1/4 cawan air
2 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa
sambal tumis sebagai pencicah
sebiji telor - yg ni kak rose tambah


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan semua bahan diatas kecuali sambal tumis, kacau rata dengan whisk, atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Biar 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser sedikit minyak masak, mat cuma sapu permukaan pan tu dengan paper towel bersih yang dicelup dalam sedikit minyak. Bila panas, tuang 1 senduk bancuhan lempeng, ratakan.
  3. Bila bahagian tepi nya kelihatan mengecut dan renggang dari pan, berhati2 terbalikan dan masak hingga perang keemasan, pada kedua2 bahagian. Alih dalam pinggan dan lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis...

1 comment:

  1. Tergelak saya baca bila sampai part ini..."usah ditanya kenapa pekak, dah memang pun tak de telinga, camner nak dengar kan... "

    ReplyDelete