Saturday, February 13, 2016

Kalau dah suka tu...

Creamy chicken soup, kalau dah suka tu memang akan buat berulang2... sup ayam berkerim yang mudah nak disediakan dan makan pun tak jemu... ni kak rose buat untuk dinner, sbb memang jarang sangat amik nasi masa dinner... konon la tak nak makan yang berat2 untuk dinner, tapi kalau dapat sup n toast ni sampai dua mangkuk tu tak ke sama jer macam makan nasik kan... sendiri pikiaq la kan..

 bahan2 pun mudah jer... pastinya semua tu memang ada kat dapo kita kan... dan dried oregano tu pun beli untuk buat sup ni... sebotol boleh guna banyak kali...

Bahan2:

  • 50 g butter/margerine
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 keping dada ayam- hiris nipis
  • 2 kiub ayam
  • 1 liter air
  • 1/2 tin susu sejat
  • 1 sk dried oregano
  • garam
 
Cara2:

  • Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
  • masukkan bawang putih dan tumis lagi.
  • masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
  • kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
  • masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
  • masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih. 
  • perasakan garam dan masukkan oregano.
  • siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..

2 comments: