Bahan-bahannya;
1/2 kg daging dipotong kecil dan nipis.
Sedikit kunyit
Sedikit garam
1 labu bawang besar-dihiris
1 biji cili besar- sedap lagi cili solok
*ada orang letak bawang putih- saya tak suka.
**kak rose tambah tomato, potong wadges
Cara-cara
- Gaulkan daging dengan kunyit dan garam.
- Masukkan dalam kuali dan masukkan air hingga tenggelam dagingnya.
- Masukkan sesudu minyak masak-untuk lembutkan daging.
- Rebus hingga kering airnya (sambil2 tu rasakan dagingnya, kalau belum lembut tambahkan airnya lagi)
- Bila air dah kering, masukkan sedikit lagi minyak untuk menggoreng daging.
- Bila dah hampir garing, masukkan bawang yang dimayang serta cili potong.
- Siap!!
Tadi BW blog Kamsiah pun menu yg sama kak rose..
ReplyDeleteDah teringin pulak nak memasaknya :)
tu la, nampak jugak tadi tu... makan dengan nasi hangat2, sedap!
ReplyDeleteResepi mudah...blh try
ReplyDelete