resepi yang sama kak rose guna dari chef Hanieliza, mekasih ya... resepi ni ngam sangat dengan kami sekeluarga..
SUP TULANG
Bahan-bahan
1 kg tulang berdaging
2 s/b minyak makan
2 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang lobak merah [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara membuat
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di tulang betul-betul lembut. (20 minits jer guna pressure cooker)
5. Masukkan kentang, lobak merah, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan lobak merah lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Hidangkan dalam mangkuk besar. Taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
besar gedabak ni kenalah nganga besau2! hahahaha
ReplyDeletetapi yang penting nampak mewah dan sedap sangat tu Kak Rose
sedapnya kakrose ada bihun baru best ni buat sambal merah jd bihun sup utara..
ReplyDeleteSK...nasib baik je muat pc tu...kalau tak mau berjam masak guna piok biasa. Sangat mewah untuk menambah lemak2 jugak tu.... hihi
ReplyDeleteNoor, tak teringat pulak dengan mee hoon sup.... makan dengan nasik je, yg betulnya meratah je.
ReplyDeleteSedapnyaaa hirup kuah sup!!!!
ReplyDelete