dengan resepi ni dapat banyak jugak untuk kami berdua, so separuh tu kak rose goreng setengah masak n simpan dalam fridge, so bila2 nak makan cuma defrost n goreng semula... memudahkan kerja kan... meh kak rose kongsikan resepinya kat sini ya..
bahan2:
250gm kacang dhal
2 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai daun kari, racik halus
1/2 lagu bawang besar, diracik (kak rose buh sebiji)
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam/secukup rasa minyak untuk menggoreng
cara:
rendam kacang dhal selama lebih kurang 4 jam
toskan hingga kering
kisar kacang dhal hingga halus, tidak mengapa jika masih ada sedikit kacang yang x hancur (kak rose guna blend yg kering tu)satukan semua bahan dalam bekas dan gaul rata
leperkan atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yg telah disapu dengan sedikit minyak untuk mengelakkan dari melekat
susun atas dulang yg disapu sedikit minyak
goreng atas api yg sederhana besar hingga kekuningan n garing.
masa kecik2 dulu ada uncle india jual kuih vadai ni guna motor. sy selalu kumpul duit adik beradik (duit tabung) dan beli.. hehehhe
ReplyDelete