2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
cara:
masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit
pas tu masukkan air panas tadi
Awas, sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula akan meletup2 sket nanti
pastu gula tu akan jadi macam ketul2 sket bila masuk air
cair kan semula
bila dah cair semula, masukkan mentega dan biarkan larut...
tutup api dan sejukkan...
bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
cara:
pukul telur sampai kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila
pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!
bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong
Amboi cantik bersarangnya tu kak rose...
ReplyDeleteLembut jer bila digigit tu kan :)
dulu sy gila buat kek ni.. hihi
ReplyDeleterajinnya kak rose buat kek ni kaknoor belum peenah buat sekali pun seumur hidup ini haha
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.
ReplyDeleteKlo guna telur size B kne tmbh bilangn k?
Assalamualaikum kak.
ReplyDeleteKlo guna telur size B kne tmbh bilangn k?