BAHAN - BAHANNYA :-)
1 tin kecil jagung dalam tin (Ayam brand)
1 biji bawang besar, didadu
15 tangkai kucai, potong pendek (kak rose x dek ni)
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/4 cawan air panas mendidih
3/4 camc teh garam atau secukup rasa
1/2 camca teh cuka makan JALEN
Sos pilihan anda untuk mencicih
CARA MEMBUATNYA :-)
- Toskan jagung dan masukkan ke dalam bekas bersama bahan2 lain kecuali air panas dan sos. Gaul hingga rata. Kemudian tuang air panas mendidih dan kacau pantas hingga sebati. Ketepikan sebentar.
- Panaskan minyak untuk menggoreng terendam. Sudukan satu camca besar bancuhan cucur jagung ke dalam minyak panas, pastikan anda jatuhkan adunan di tepi kuali, maksudnya dibahagian tepi kuali yang ada minyak. Buat beberapa biji cucur jagung dan biar masak. Balik2kan untuk mendapat masak sekata. Goreng hingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan minyaknya. Taruk atas tissue dapur bersih agar minyak tersedap. Buat kaedah sama untuk baki adunan cucur jagung hingga siap. Hidangkan bersama sos pilihan anda. Sesuai untuk minum petang atau sarapan pagi...
Tak pe kak rose..
ReplyDeleteJanji boleh dimakan..
Dan yg penting jgn smpi jagung tu expired kan..
Nampak sedap tu kak rose ..
Tak teringat pulak nak buat cekodok jagung masa memborong jagung kat pasar pagi Stadium shah alam tu.. 50 sen satu tongkol..
haa.. sama kes sy hari tu Kak Rose. Nak buat pengat jagung, cari2 jagung tin rupanya stok yg ada jagung krim.. sy belasah jer.. laku keras.. hehehe
ReplyDeleteMurahnya jagung kat pasar stadium... kak rose bli 1.50 setongkol. Kalau ug renus yu lg mahal kan.
ReplyDeleteSK, pasal menderhakan resepi mmg laju je kan.... asalkan diterima tekak sendiri tu kira ok la kan.
ReplyDelete