so untuk dinner kali ni, buat creamy chicken soup dan digandingkan dengan toast ni... Alhamdullilah kenyang dengan menghirup kuah sup yang lemak n creamy tu... resepi asal dari Tun Telani, mekasih ya... tapi malas pulak nak buat garlic spread, so tost tu cuma sapu butter jer...
Bahan2:
- 50 g butter/margerine
- 1 bj bawang besar- dadu
- 2 ulas bawang putih- tumbuk
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 keping dada ayam- hiris nipis
- 2 kiub ayam
- 1 liter air
- 1/2 tin susu sejat
- 1 sk dried oregano
- garam
- Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
- masukkan bawang putih dan tumis lagi.
- masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
- kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
- masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
- masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih.
- perasakan garam dan masukkan oregano.
- siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..
Sedapnya kak rose..
ReplyDeleteAda gak baca kat FB..
Tun Telani post resepi Sup Ayam Berkrim ni..
Dah simpan resepi tapi tak buat lagi..