resepi kak rose cnp dari blog ita, kak rose kongsikan kat sini lak ya...
8 biji pisang emas ~ pisang yang lain pun boleh (kak rose guna 4 biji jer pisang cam kat atas tu)
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 sudu teh baking powder ~ ita tambah
1 camca besar gula peerang
1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum ( lebih atau kurang ikut adunan kalau terlembik tambah sikit tepung )
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng
Kupas pisang, lecek bersama gula, garam, baking powder dan soda bikarbonate hingga hancur.
Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang.
Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap.
Cekodokkkkkk..
ReplyDeleteRasa nak ambil seketul tu kak rose..
suka sangat dgn cekodok pisang :)
sedapnyer...
ReplyDeleteassalamualaikum kak rose.sihat ? sedap nampaknya cekodok tu. kami sefamily penmggemar cekodok p-isang. tambahkan sikit tepung beras.. rangup tu yang disukai, ;-)
ReplyDeleteYati.... cekodok memang pebret keluarga sepanjang masa.
ReplyDeleteadda, makan bagai tah hengat cekodok yang gebus gebas nih.
ReplyDeleteizah, mekasih kongsikan suatu yang baru... tambahkan tepung beras tu, len kali boleh cuba pulak.
ReplyDelete