resepi kak rose cnp dari blog Yatie, mekasih ya...
Bahan- Bahan
- 1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan) (kak rose guna chicken fillet)
- 3 sudu besar sos tiram
- 1/2 cawan air*
- 1 sudu kecil tepung jagung*(*dibancuh bersama)
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
- 1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
- 1 biji buah tomato - belah 4 (ta de la pulak)
- 1/2 btng carrot - ptng kecil
- minyak utk menumis
- garam dan sedikit gula
- bunga kubis - yg ni kak rose tambah
- 5 cm halia
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 tangkai cili merah
- 4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
- Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
- Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
- Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
- Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
- Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.
Assalam. Saya memang peminat halia. Halia muda paling sedapkan.
ReplyDeleteAssalam. Saya memang peminat halia. Halia muda paling sedapkan.
ReplyDelete