resepinya kak rose copy dari sini, mintak izin nak kongsikan kat sini pulak ya..
Bahan-bahan
- 3 cawan kelapa parut muda
- 2 cawan tepung pulut
- setengah cawan gula pasir(kalau suka manis boleh lebihkan)
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu KFC garam
- 2 biji telur
Cara-cara
- Masak gula bersama air dan daun pandan sehingga larut
- Gaul ke semua bahan.
- Sudukan ke dalam acuan cara @ bahulu cermai @ acuan muffin
- Bakar di atas api dapur gas(api kecil). Kemudian agak kekuningan, bakar dalam oven agar permukaan atasnya garing.
kak rose bakar dalam silicon mould, jadi tebal kejadian kuih ni... ade yang bakar dalam acuan kuih cara dan acuan muffin jugak.... jadi bentuk asli kuih ni pun kak rose tak tau... nak kena tanya cik google lagi nampak gayanya. apa pun kuih ni sedap lah pada kak rose, lemak manis n masin gitu... sesuai untuk menternak lemak!
Ni la kali pertama Sham dapat tau tentang kewujudan kuih ni.
ReplyDelete- T.kasih K.Rose.. balik nanti boleh la try cari.
Sama la kita Sham...hihihi
ReplyDeleteSaya baru tahu kuih ni kak rose..
ReplyDeletetengok mcm sedap jer tu :)
Popular di kelantan/tganu kuih ni. Bentuk asal bujur mcm baulu tu la sebab bakar dlm acuan yg sama dgn cara yg sama.
ReplyDeleteTrima kasih empunya blog
ReplyDeleteTrima kasih empunya blog
ReplyDelete