bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
- kak rose tambahkan sagu biji
Alhamdullilah, puas dapat makan hasil tangan sendiri.....
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat. Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat.
sedapnya..sya suka
ReplyDeleteRajinnya kakrose mewarna-warnikan tepung tu ye..
ReplyDeleteUdah tergoda lak mengenoknya :)
cantiknye. myb kn letak pewarna kurang skit kan. sy pya sllu kaler gelap2
ReplyDeleteRizzeila, sesekali buat n makan memang sedap nih.
ReplyDeleteYati, bila nampak cantik akan bertambah laju jer nyuapnya... he he he
ReplyDeletecik chinta, kak rose mmg suka dengan kaler2 yang lembut cenggini...
ReplyDelete