apa ade kisah dengan bungkusan kan.... yang penting teramatlah sedapnya bila dapat makan kuih koci ni... dengan santan yang lemak masin, bertambah2 lah lemak nak menepek tumpang sekaki.. resepi kak rose cnp daru blog Yatie, mekasih ya..
Bahan-bahan ( 20 biji-akak dpt 25 biji )
BAHAN2 UNTUK DOH:-
- 250 g tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam
- 2 sudu besar tepung gandum- saya tambah (kak rose pun tambah)
- secubit garam-saya tambah
- 1 1/2 cawan air
- 1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
- 1 ketul gula Melaka
- 1 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/2 cawan air
- Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
- Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
- 1 cawan pati santan + secubit garam
UNTUK INTI:-
- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
- Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
- Angkat dan sejukkan.
- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.Saya tambah tpng gandum
- Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Jika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
- Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
- Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
- Kemudian lipat seperti biasa.
- Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kueh masing2.
Yang penting kuih koci tu sedap ye kak rose..
ReplyDeleteDah lama pulak tak buat kuih koci..
Dah terliur pulak tengok kuih koci kak rose ni :)
Memang sedap Yati, tapi rupanya sangatlah hazab!!!
ReplyDelete