hishhhh!!! nak cerita pasal cekodok, lain pula merapunya kan.... bila ternampak cekodok gebus kat blog Ita, mata n tekak meminta2 nak membuatnya... kebetulan pisang pun ade, so jadilah cekodok pisang gebus n tembam ni.... lembut sangat. mekasih Ita n CMG yang kongsikan resepinya ya...boleh la kawan2 buat untuk minum petang nanti...
8 biji pisang emas ~ pisang yang lain pun boleh
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 sudu teh baking powder ~ ita tambah
1 camca besar gula peerang
1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum ( lebih atau kurang ikut adunan kalau terlembik tambah sikit tepung )
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng
Kupas pisang, lecek bersama gula, garam, baking powder dan soda bikarbonate hingga hancur.
Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang.
Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap.
Hihihi bila tengok cekodok pisang kakrose ni..
ReplyDeleteSaya ada suruh en suami beli pisang kat pasar malam hari Rabu tu..
Konon nak buat cekodoklah..
Sekali tu sudah habis di makan oleh Nabil dan Jeeha..
Walaupun abahnya beli pisang yg dalam pinggan tu jer..
Aduhai kena bila lah ahad ni..
Tengok cekodok kak rose tu sedap jer..
Elok pulak bukat2 ye kak rose :)