home made kerepek kentang untuk kudapan petang2.... dok rumah ni tak de keja selain nak mengunyah jer! stok french fries ade dua packet tapi nak jugak kerepek yang buat sendiri ni.... puas ati la dapat makan yang sendiri buat ni.... so ikut la citarasa anak tekak sendiri.... nak masin ke nak manis ker... sendiri punya pilihan la kan...
kupas kentang, potong guna slicer yang zig zag ni, taburkan sedikit garam... and zasss dalam minyak panas.... goreng hingga garing n crispy.... sedap dinikmati dengan cicah cili sos. tak sedar sepinggan beso ni sekejap jer dah abes....
Mcm mana nak buat kentang tu rangup kak rose.. saya buat selalu lembik jer..
ReplyDeletedeep fry n lama, yatie... n yang penting hiris nipis2. klu tebal mmg susah nak garing!
ReplyDeleteMasukkan kentang yang dihiris ke dalam air rebusan selama 3minit (tips ini untuk memastikan kentang kekal rangup dan tidak lembik apabila digoreng)
ReplyDelete