rasa nak makan yang berkuah, so kak rose buatlah tomyam ayam ni... Alhamdullilah, berselera kami berdua makan selepas solat tarawih... mungkin sbb cuma ada tomyam, sambal ayam penyet bersama ulam timun jepun yang tak terenter frame. resepinya..
Bahan-bahan
- ½ ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
- 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar) (ikut kepedasan memasing la ya)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 sudu besar pes tom yam (kak rose guna home made pes tomyam)
- 4 helai daun limau purut
- 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
- 3-4 cawan air
- garam & perasa
- sedikit minyak
- sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
- Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
- Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
- Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
- Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
- TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
Salam Kak Rose.
ReplyDeletesaya pun kalu nak makan tomyam memang buat sendiri jer. Beli punya tak pernah serasi di tekak dan tak puas makan.
Cuma saya selalu masukkan batang saderi. Ayam memang sentiasa menjadi pilihan. Bulan posa ni belum pernah buat lagi. Nanti harus nak cuba juga.