Tuesday, June 16, 2015

Samosa inti daging+kentang

 tengok orang buat samosa, kak rose pun nak mencuba.... tapi biasalah keras tangan ni tak pandai nak membalut, jadi kemek2 jer samosa kak rose ni... agaknya len kali nak kena isi inti banyak2 baru kembong cantik samosa tu kan...kena praktis banyak2 kali barulah boleh jadi macam orang lain buat gamaknya! nnti nak cuba lagi sekali untuk juadah bukak puasa sementara kulit popia ada banyak lagi... angan2 tinggi, entah terbuat entah tidak, wallahualam.

 inti kak rose guna resepi inti karipap dari Azlita masam manis, mekasih ya dan mintak izin nak kongsikan kat sini lak..

4 biji kentang ~ kupas dan potong dadu (kak rose guna kentang sepenuhnya)
2 biji keledek oren yang sederhana besar ~ kupas dan potong dadu
1/2 cawan daging kisar
1 peket rempah kari BABAS yang peket kecil anggaran 3 sudu besar (kak rose guna rempah adabi)
1 tangkai daun kari
2 tangkai daun sup dan daun bawang ~ di hiris
2 1/2 cawan air
garam dan gula secukup rasa  

Bahan Kisar

3 sudu besar udang kering ~ rendam lembut
1 labu bawang besar / 4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ~ di rendam lembut ( ini kalau nak rasa inti yang pedas )

 samosa yang kemet2 cicah dengan home made sos yg mabeles.

Panaskan minyak dalam kuali
Campurkan bahan kisar bersama daun kari dan rempah kari hingga menjadi pes.
Kemudian tumis bersama minyak yang telah di panaskan hingga garing dan harum
Masukkan daging dan masak hingga daging empuk
Masukkan kentang , keledek dan air dan masak hingga kentang dan keledek empuk
Perasakan dengan garam dan gula
Masak hingga kering
Angkat dan toskan minyaknya

No comments:

Post a Comment